В помощ на кръстниците

Да си кръстник е една от най-големите отговорности, защото кръстникът не е само човекът участвал в един църковен ритуал, кръстникът е духовният родител  на новопокръстения.  Кръстникът трябва да е до своя кръщелник, да го напътства и да му помага в живота с каквото може. Затова, като кръстница на три деца и заснела десетки ритуали по кръщаване, ще си позволя да ви дам няколко съвета.
Първо: Разберете се предварително с родителите на детенцето за вашето участие в организацията на събитието и за закупуването на неща необходими за ритуала. По време на ритуала детето се преоблича с нови дрехи и най-често кръстникът купува всичко, което трябва да облече детето. Според някои традиции дрешките трябва да са бели, което символизира чистата душа на новия християнин.
Второ: Изберете подарък, кайто ще остане за спомен за цял живот. Най-често това е кръстче, което новия християнин да носи като символ на вярата. 
Трето: Подгответе се за ритуала и то не само като се облечете официално. В някой храмове по време на ритуала свещениците карат кръстника да прочете една молитва,  която може да е на черковнославянски, но дори и да е на съвременен български език съдържа неприсъщи за ежедневна употреба думи, от които може молитвата да не звучи гладко. Предлагам ви двата варианта на текста, на черковнославянски и съвременен български език, за да се запознаете с тях и да не се запъвате по време на ритуала.
Текст на Символа на вярата (Символ верую)
На церковнославянски

На съвременен български език
Верую во единаго Бога Отца, Вседержителя, Творца небу и земли, видимим же всем и невидимим.

Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
И во единаго Господа Иисуса Христа, Сина Божия, Единороднаго, Иже от Отца рожденнаго прежде всех век; Света от Света, Бога истинна от Бога истинна, рожденна, несотворенна, единосущна Отцу, Имже вся биша.

И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.
Нас ради человек и нашего ради спасения сшедшаго с небес и воплотившагося от Духа Свята и Марии Деви, и вочеловечшася.

Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.
Распятаго же за ни при Понтийстем Пилате, и страдавша, и погребенна.

И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан. 
И воскресшаго в третий ден по Писанием.

И възкръсна в третия ден, според Писанията.
И возшедшаго на небеса, и седяща одесную Отца.

И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.
И паки грядущаго со славою судити живим и мертвим, Егоже Царствию не будет конца.

И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
И в Духа Святаго, Господа, Животворящаго, Иже от Отца исходящаго, Иже со Отцем и Сином спокланяема и сславима, глаголавшаго пророки.

И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
Во едину Святую, Соборную и Апостолскую Церков.

В една света, вселенска и апостолска Църква.
Исповедую едино крещение во оставление грехов.

Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете. 
Чаю воскресения мертвих,

Чакам възкресение на мъртвите.
и жизни будущаго века. Амин.

И живот в бъдещия век! Амин.